Lajista

Paintball eli tuttavallisemmin värikuulasota, on laji jossa vastustajan pelaajat pyritään eliminoimaan merkkaimilla ammuttavien värikuulien avulla. Pääasiallisesti paintball voidaan jakaa kahteen alaluokkaan:

  • speedball on sub-air-kentällä pelattava turnausmuotoinen peli
  • woodsball on metsässä pelattavaa peliä

Historia:

Alkunsa paintball on saanut 1970-luvulla, jolloin ensimmäiset värikuulamerkkaimet kehitettiin metsureiden ja karjankasvattajien avuksi puiden ja eläinten merkkaamiseen.

1970-luvun loppu puolella Hayes Noel ja Charles Gaines suunnittelivat tapaa mitata taistelutilanteessa vaadittavia ominaisuuksia, ja heidän kaverinsa huomattua mainoksen merkkaimesta, uusi laji oli valmis syntymään. Vuonna 1981 pelattiin ensimmäinen paintball -peli, tosin ei vielä tällä nimellä.

Suomeen paintball tuli 1980-luvun puolivälissä, jollain hiilidioksidikapseleilla toimivia merkkaimia tuotiin ulkomailta. Ensimmäinen suomenmestaruus ratkottiin vuonna 1988 Imatralla Survival Game -pelissä. Tuolloin joukkueet koostuivat 15 pelaajasta. Virallista SM-liigaa on Suomessa pelattu jo vuodesta 1994.

Nykypäivä:

Nykyisin paintballilla on jo yli 15 miljoonaa harrastajaa yli 110 maassa. Harrastajamääräisesti laji on jo ohittanut mm. lumilautailun.

Kilpapaintball:

Nykyinen kilpapaintball poikkeaa suuresti alkuperäisistä metsäpeleistä. Turnauspuolen suuren kehityksen johdosta paintballiakin voidaan pitää nykypäivänä jo urheilulajina. Nykyisin turnaukset pelataan pääsääntöisesti nurmikentillä, jonne on koottu ilmatäytteisiä Sup Air -esteitä. Kentät ovat yleensä kooltaan 38 x 45 metriä ja ne on usein verkotettu kaikilta sivuilta, jotta lajin seuraaminen ja kentän vieressä oleskelu on mahdollista ilman maskia.

Kilpaturnauksissa joukkueet koostuvat yleensä 5 pelaajasta ja peleissä pelaa 2 joukkuetta kerrallaan. Peleissä pyritään pääsemään vastustajan päässä olevalle summerille tulematta merkatuksi.

Satakuula:

Historia:

 Satakuulan ry:n on aloittanut toimintansa vuonna 1995. Siitä lähtien toiminta kehittyi ja kasvoi aina 2000-luvun alkuun asti. Tuolloin Satakuula ry:n joukkue Team Sisso pelasi 1-divisioonassa ja pari kautta jopa SM-liigassa. Tällöin joukkueessa pelasi paintball -tähdet kuten Tuure ja Jesper Toivola. Vuosien varrella pelaajien kato oli kuitenkin suurempaa kuin uusien liittyminen seuraan, joten tästä syystä toiminta hiipui hiljalleen.

Uusi nousu:

Muutaman hiljaisen vuoden jälkeen toimintaa on saatu elvytettyä Raumalta löytyneiden ”puskapainttaajien” ansiosta vuonna 2010. Näitä ryhmiä yhdistämällä saimme jälleen Satakuulaan ry:hyn lisää väkeä ja tulevaisuuskin näyttää valoisalta.

Vuoden 2015 alussa Satakuulaan liittyi myös paikallinen airsoft peliporukka Raaste ja näin Satakuula laajeni kattamaan myös airsoftin.

Toimintaa Satakuulalla tällä hetkellä on paintballin ja airsoftin pelaaminen/pelien järjestäminen ja eri turnauksiin/scenaarioihin osallistuminen. Satakuula järjestää myös vuoden aikana jokusia tapahtumia, joissa pääsee helposti kokeilemaan ja tutustumaan lajeihin.

Satakuulan kilpapaintball joukkue West Coast Pirates Sijoittui kaudella 2015  Suomen paintball liiton 2.divisioonassa kolmanneksi.

 

Tekstit: Mika Kähkönen, Toni Lainio ja Mikko Rantanen
Lähteet: www.paintball.fi www.spbl.org